Международен студентски театрален фестивал Данаил Чирпански“ ще се проведе за трети път

...
Международен студентски театрален фестивал Данаил Чирпански“ ще се проведе за трети път
Коментари Харесай

Стара Загора посреща театрални спектакли от 7 държави за студентския фестивал „Данаил Чирпански“

Международен студентски сценичен фестивал „ Данаил Чирпански “ ще се организира за трети път в Стара Загора, от 23 до 27 септември. Форумът, стартирал през 2017 година, събира на едно място млади експерти, които показват дипломните си спектакли, вземат участие в полемики и надграждат знанията и уменията си по време на ателиета и лекции, водени от потвърдени международни специалисти в ролята им на жури и ментори.
Вдъхновението за фестивала идва от обичан другар и сътрудник на уредниците – Данаил Желев – Чирпански – студент в НАТФИЗ, който почина вследствие пътен случай през 2016 година Дани и неговите фантазии сложиха началото на една традиция, която да оказва помощ на други надарени млади актьори да вървят самоуверено по своя път и да усъвършенстват себе си.
Тази година главната фестивална стратегия включва студентски спектакли от 7 страни. Откриването на форума ще се състои на 23 септември (петък) от 19:00 ч. с същинска фиеста – улични изкуства, музика, шествие на театрални костюми и други След формалната част на сцената на бар Drums (пред Културния център) жителите и гостите на града ще могат да се насладят на концерта на група Cool Den.
На 24 септември (събота) от 17:00 ч. възпитаниците на Театрална академия “София Амендолеа ”, Рим, Италия, ще показват “Ще дойдат НЕЖНИ ДЪЖДОВЕ ” в Държавен куклен спектакъл – Стара Загора. На същия ден от 20:00 ч. в Културен център “Стара Загора ” публиката ще види “Войцек “ на Академия за спектакъл, радио, филми и телевизия, Любляна, Словения.
Неделната стратегия за феновете стартира в 17:00 ч. със спектакъла на България – студентите на проф. Иван Добчев от НАТФИЗ, които ще показват “Иванов-Барабанов ”. В 20:00 ч. на сцената ще излязат младите артисти от Кралската академия за театрални изкуства на Мадрид, Испания с “Двойник ”. А след края на второто зрелище от главната стратегия навън, пред Културния център, ще се играе огненият моноспектакъл “Другото лице ” на пътуващ спектакъл “Скрин ”.
На 26 септември (понеделник) от 17:00 ч. в Кукления спектакъл публиката може да гледа “Мис Брекзит ” на Лондонски музикален лицей, а от 20:00 ч. – “Чумата ” на Колеж „ Тринити “ в Дъблин, Ирландия. Вечерта от 22:00 ще се организира и вторият концерт от програмата. Група Latino Kopeles ще свирят в бар The House.
Последният фестивален ден е отдаден на седмия студентски театър – от 13:00 и от 14:30 на Камерна сцена на Драматичен спектакъл “Гео Милев ” публиката може да гледа “Историята на Лари ” на Академия за изкуства в Берн, Швейцария. Закриването и награждаването на участниците ще се организира от 19:00 ч. в Културен център “Стара Загора ” с вход свободен.
Тричленно международно жури ще прави оценка дипломните спектакли на 7-те академии от Европа. Англичанинът Пол Борн – сценичен режисьор, учител и артистичен шеф на Menagerie Theatre Company в Кеймбридж, Джанина Карбунариу – румънски режисьор, драматург, шеф на Младежкия спектакъл, и Илияна Кънчева – сценограф и образен актьор от България, ще проведат и свои ателиета за участниците, помагайки им да надградят знанията и уменията си.
Осъществяването на фестивала би било невероятно без поддръжката на Министерство на културата и Община Стара Загора. Проектът е осъществен с финансовата поддръжка на Национален фонд “Култура ” по “Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации ”. Партньори на МСТФ са още Съюз на пивоварите, “Бяла вода ”, Загорка, Ekotex, One Vin, Bookmark, PREMIER studio, хотел “Форум ”, клуб Drums, пиано бар The House. Медийни сътрудници са Дарик Радио, Радио Стара Загора, LoveTheater.bg, . Държавен куклен спектакъл – Стара Загора, Драматичен спектакъл “Гео Милев ”, Държавна опера Стара Загора и Регионална библиотека “Захарий Княжески ” застават зад фестивала.
Всички спектакли, в случай че не е посочено друго в програмата, са с вход от 8 лева под формата на подаяние, против което получавате покана с съответно място в салона. Дарение можете да извършите на касата в Културен център от 23 до 27 септември или на касата в Държавен куклен спектакъл в границите на час преди всеки театър в театъра. Всички дарения ще се употребяват за реализирането на МСТФ “Данаил Чирпански ”.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР